Tuesday 24 May 2016

Beauty in the eyes of who?

This blog post can now be found here:

https://recreatinghistoryblog.com/2016/05/24/beauty-in-the-eyes-of-who/

5 comments:

 1. Interesting!

  If you want to look into it, you'd probably have good luck searching for redactions of Elizabethan or Rococco make-up (both eras when a particularly white face was also prized). In particular, titanium dioxide is the modern, non-toxic substitute for white lead (though is somewhat more opaque so quantities will need to be tweaked).

  See, e.g.: http://madameisistoilette.blogspot.co.uk/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you very much! I'll definitely look into that.

   Delete
 2. Ja men visst var det ju snyggt att vara blek, men en väldigt stor andel av den europeiska befolkningen har ju anlag som inte är skandinaviska, med mörkare olivfärgad hy och mörkt hår. Ändå ser man bara ljushyllta blondiner med svallande lockar på bilder i perioder =) Jag som är bekväm skulle förmodligen koppla mörk hudton till en annan genuppsättning än bry mig om smink... Men det är klart, det är ju svårt när man har glasögonmärken =) Kanske en brun-utan-sol går att smeta på valda områden i ansiktet för en jämnare ton som håller några dagar?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för tipsen! Du har såklart helt rätt i att det troligtvis inte var helt som i manuskripten så när jag porträtterar standard adelsdam så borde det inte vara någon fara. :) Frågan är bara om den person jag oftast porträtterar kan antas ha mer sydeuropeiska anlag. Kvinnan jag oftast porträtterar när jag är min adelsman är en svensk adelskvinna; Märta Turesdotter Sarre över Blad var nog ganska skandinavisk. Det är klurigt, men också kul!

   Delete
  2. Jäklar, min autokorrekt var inte så snäll mot mig ser jag. *adelsdam, *Sparre över Blad

   Delete